« Επιστροφή | Norman Cohn - Ιωακείμ της Φλόρας - φασισμός & μαρ... » | Λ.Καμπερίδης – Καλοκαίρια στο Lac La Belle » | Daniel Bell – Μια τελική παρατήρηση για τη θρησκεία. » | π.Ν.Λουδοβίκος:Η Επιθυμία στην Ψυχανάλυση και την ... » | f. Nikolaos Loudovikos : TOWARDS A THEOLOGY OF PSY... » | Κ. Καστοριάδης - Ανάμεσα στο κενό της Δύσης και το... » | Χ. Παπασωτηρίου -Η υψηλή στρατηγική του Ηρακλείου » | Σωτήρης Γουνελάς – Η κρίση του Πολιτισμού. » | Φόρος Τιμής στον τον E. A. Blair (George Orwell) » | Ανθή Λεούση - Μικρά Βασίλεια »

Norman Cohn : Ο Χιλιασμός




Το αρχικό νόημα της λέξης «χιλιασμός» ήταν στενό και ακριβές. Ο χριστιανισμός είχε ανέκαθεν μιαν εσχατολογία, με την έννοια ενός δόγματος που αφορούσε στους «τελευταίους καιρούς» ή τις «τελευταίες μέρες» ή την «τελική κατάσταση του κόσμου»• ο χριστιανικός χιλιασμός ήταν απλώς μια παραλλαγή χριστιανικής εσχατολογίας. Αναφερόταν στην πεποίθηση ορισμένων χριστιανών, που βασιζόταν στην Αποκάλυψη (Κ, 4-6) ότι μετά την Δευτέρα Παρουσία ο Χριστός θα ίδρυε στη γη ένα μεσσιανικό βασίλειο και θα βασίλευε επί χίλια χρόνια πριν από την Έσχατη Κρίση. Σύμφωνα με την Αποκάλυψη, οι πολίτες του βασιλείου αυτού θα είναι οι χριστιανοί μάρτυρες, που θ' αναστηθούν για τον λόγο αυτόν χίλια χρόνια πριν από την γενική ανάσταση των νεκρών. Αλλά ήδη οι πρώιμοι χριστιανοί ερμήνευαν αυτό το μέρος τής προφητείας ελεύθερα και όχι κυριολεκτικά, καθώς εξίσωναν τους μάρτυρες με τους τυραννισμένους πιστούς -δηλαδή με τον εαυτό τους- και ανέμεναν την Δευτέρα Παρουσία κατά την διάρκεια της ζωής τους. Και πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι και οι κοινωνιολόγοι και ως έναν βαθμό οι ιστορικοί συνήθισαν να χρησιμοποιούν την λέξη «χιλιασμός» με ακόμα πιο πλατύ νόημα. Η λέξη έγινε απλώς κατάλληλος χαρακτηρισμός για έναν συγκεκριμένο τύπο σωτηριολογίας. Και έτσι ακριβώς την χρησιμοποιώ στο βιβλίο μου.
Οι χιλιαστικές αιρέσεις ή κινήματα παρουσιάζουν την σωτηρία ως:

α. συλλογική, με την έννοια ότι θα την χαρούν συλλογικά οι πιστοί•
β. επίγεια, με την έννοια ότι θα πραγματοποιηθεί πάνω σ' αυτήν τη γη και όχι σ' έναν κάποιον παράδεισο τού άλλου κόσμου•
γ. επικείμενη, με την έννοια ότι θα έρθει σύντομα και αιφνιδιαστικά•
δ. συνολική, με την έννοια ότι θα μεταμορφώσει πλήρως τη ζωή πάνω στη γη, με αποτέλεσμα η καινούρια διανομή των αγαθών να μην είναι απλώς βελτίωση τού παρόντος, αλλά η τελειότητα-
ε. θαυματουργή, με την έννοια ότι θα επιτελεστεί από υπερφυσικές δυνάμεις, ή με την βοήθειά τους.

Ως και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, υπάρχει φυσικά χώρος για άπειρη ποικιλία: υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για να φανταστούμε την Χιλιετή Βασιλεία τού Θεού και τον δρόμο προς αυτήν. Οι χιλιαστικές αιρέσεις και κινήματα είχαν ποικίλες στάσεις, που εκτείνονταν από την πιο άγρια επιθετικότητα μέχρι την πιο ήπια ειρηνοφιλία και από την πιο αιθέρια πνευματικότητα μέχρι τον πιο γήινο υλισμό. Παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία και ως προς την κοινωνική σύνθεση και την κοινωνική λειτουργία τους.

Υπήρξε ασφαλώς μεγάλη ποικιλία από χιλιαστικές αιρέσεις και κινήματα στην μεσαιωνική Ευρώπη. Στο ένα άκρο ήταν οι λεγόμενοι «Φραγκισκανοί Πνευματικοί», που άκμασαν κατά τον 13ο αιώνα. Αυτοί οι αυστηροί ασκητές προήλθαν κυρίως από την ανάμειξη αριστοκρατικών και εμπορικών οικογενειών, που αποτελούσαν την άρχουσα τάξη στις ιταλικές πόλεις. Πολλοί απ' αυτούς απαρνήθηκαν μεγάλα πλούτη, για να γίνουν φτωχότεροι κι από ζητιάνοι- και φαντάζονταν ότι η Χιλιετής Βασιλεία τού Θεού θα ήταν μια εποχή τού Πνεύματος, στην οποία όλη η ανθρωπότητα θα ήταν ενωμένη στην προσευχή, τον μυστικιστικό διαλογισμό και την εθελούσια φτώχεια. Στο άλλο άκρο ήταν οι διάφορες χιλιαστικές αιρέσεις και κινήματα, που αναπτύχθηκαν στούς κόλπους των ξεριζωμένων φτωχών των πόλεων και τής υπαίθρου. Η φτώχεια των ανθρώπων αυτών ήταν κάθε άλλο παρά εθελούσια, το μερτικό τους στη ζωή ήταν η άκρα και αδυσώπητη ανασφάλεια, και ο χιλιασμός τους ήταν βίαιος, αναρχικός και κατά καιρούς αληθινά επαναστατικός.

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τον χιλιασμό που άνθησε στούς κόλπους των ξεριζωμένων φτωχών τής δυτικής Ευρώπης ανάμεσα στον 11ο και τον 16ο αιώνα και τις περιστάσεις που τον ευνόησαν. Αλλά, αν αυτό είναι το κυρίως θέμα, δεν είναι και το μοναδικό. Γιατί οι φτωχοί δεν δημιούργησαν οι ίδιοι τις χιλιαστικές τους πεποιθήσεις, αλλά τις παρέλαβαν από επίδοξους προφήτες ή μεσσίες. Και οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί τέως κατώτεροι κληρικοί, παρέλαβαν με την σειρά τους τις ιδέες τους από τις πιο ποικίλες πηγές. Ορισμένα χιλιαστικά φαντασιοκοπήματα κληρονομήθηκαν από τούς Εβραίους και τούς πρώιμους χριστιανούς και άλλα από τον ηγούμενο τού 12ου αιώνα Ιωακείμ τής Φλόρας. Άλλα, πάλι, τα επινόησαν οι αιρετικοί μυστικιστές, που είναι γνωστοί με την επωνυμία Αδελφοί τού Ελεύθερου Πνεύματος. Το βιβλίο αυτό εξετάζει τόσο το πώς γεννήθηκαν αυτά τα διάφορα σύνολα χιλιαστικών πεποιθήσεων, όσο και το πώς τροποποιήθηκαν κατά την μεταβίβαση τους στούς φτωχούς.

Συνεπώς, ο κόσμος τής χιλιαστικής ανάτασης και ο κόσμος τής κοινωνικής αναστάτωσης δεν συνέπιπταν αλλά επικαλύπτονταν. Πολλές φορές συνέβη να επηρεάζει ένας χιλιαστής προφήτης ορισμένα τμήματα των φτωχών. Τότε, στην συνηθισμένη λαχτάρα των φτωχών να βελτιώσουν τις υλικές συνθήκες τής ζωής τους, μεταγγίζονταν φανταστικές εικόνες ενός κόσμου, που ξαναγεννήθηκε μέσα στην αθωότητα δια μέσου μιας έσχατης σφαγής τής Αποκαλύψεως. Οι αμαρτωλοί -κατά κανόνα οι Εβραίοι, οι κληρικοί ή οι πλούσιοι- θα εξοντώνονταν- κατόπιν, οι Άγιοι, δηλαδή οι εν λόγω φτωχοί, θα εγκαθίδρυαν την βασιλεία τους, ένα βασίλειο χωρίς βάσανα και χωρίς αμαρτία. Εμπνεόμενοι από τέτοιες φανταστικές εικόνες, πάμπολλοι φτωχοί κινούσαν για εγχειρήματα που ήταν τελείως διαφορετικά από τις συνηθισμένες εξεγέρσεις των αγροτών ή των χειροτεχνών, με τοπικούς, περιορισμένους στόχους. Στο Συμπέρασμα τού παρόντος βιβλίου θα επιχειρήσω να ορίσω τις ιδιαιτερότητες αυτών των χιλιαστικών κινημάτων των φτωχών τού Μεσαίωνα. Θα υποδείξω και ότι, από ορισμένες απόψεις, ήταν αληθινοί πρόδρομοι ορισμένων από τα μεγάλα επαναστατικά κινήματα τού αιώνα μας.

Δεν υπάρχει άλλη συνολική μελέτη αυτών των μεσαιωνικών κινημάτων. Πράγματι, πολύ μεγάλη προσοχή δόθηκε στις πιο αμιγώς θρησκευτικές αιρέσεις, που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν κατά τον Μεσαίωνα αλλά πολύ μικρότερη προσοχή δόθηκε στην ιστορία τού πώς, ξανά και ξανά , σε καταστάσεις αποπροσανατολισμού και αναστάτωσης των μαζών, οι πατροπαράδοτες πεποιθήσεις για μια μελλοντική χρυσή εποχή ή για την βασιλεία τού Μεσσία έφτασαν να χρησιμεύσουν ως οχήματα για κοινωνικές φιλοδοξίες και κοινωνικές εχθρότητες. Μολονότι υπάρχουν αρκετές έξοχες μονογραφίες, που πραγματεύονται ξεκομμένα επεισόδια ή πτυχές, η ιστορία στο σύνολο της δεν έχει ειπωθεί. Το παρόν έργο φιλοδοξεί, στο μέτρο τού δυνατού, να καλύψει αυτό το κενό.

Για να παρουσιάσουμε το εν πολλοίς ανεξερεύνητο αυτό πεδίο χρειάστηκε να συνδυάσουμε πολλές εκατοντάδες πρωτότυπων πηγών σε λατινικά, ελληνικά, παλαιά γαλλικά, γαλλικά τού 16ου αιώνα, μεσαιωνικά γερμανικά και γερμανικά τού 16ου αιώνα, στην καθομιλούμενη και στην λόγια γλώσσα. Η έρευνα και η συγγραφή διάρκεσαν, συνολικά, περίπου μια δεκαετία- και επειδή ακριβώς παρατραβούσε, αποφάσισα -απρόθυμα- να περιορίσω την έρευνά μου στην βόρεια και την κεντρική Ευρώπη. Όχι ότι ο μεσαιωνικός κόσμος τής Μεσογείου δεν έχει να προσφέρει παρόμοια ή εξ ίσου συναρπαστικά θεάματα αλλά θεώρησα λιγότερο σημαντικό ν' αγκαλιάσει η έρευνά μου τα πάντα από γεωγραφικής απόψεως, και περισσότερο να είναι όσο γίνεται πιο εξαντλητική και ακριβής για τα εδάφη στα οποία εκτείνεται.

Το υλικό μού το έδωσαν οι πιο ποικίλες συγκαιρινές πηγές —χρονικά, αναφορές ιεροεξεταστικών ερευνών, αφορισμοί από Πάπες, επισκόπους και [εκκλησιαστικά] συμβούλια, θεολογικά συστήματα, φυλλάδια πολεμικής, επιστολές, ως και λυρικά ποιήματα. Το μεγαλύτερο μέρος τού υλικού αυτού το έγραψαν κληρικοί, που αντιμετώπιζαν τελείως εχθρικά τις πεποιθήσεις και τα κινήματα τα οποία περιγράφουν και δεν ήταν πάντα εύκολο να εκτιμήσω επακριβώς την ασύνειδη διαστρέβλωση ή την συνειδητή πλαστοποίηση. Αλλά ευτυχώς, μάς έδωσε και η άλλη πλευρά μεγάλο όγκο γραπτών, που τα περισσότερα επιβίωσαν, παρά τις σποραδικές προσπάθειες των κοσμικών και εκκλησιαστικών αρχών να τα καταστρέψουν κι έτσι, κατόρθωσα να ελέγξω τις εκκλησιαστικές πηγές αντιπαραβάλλοντας τες όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τα γραπτά πολλών χιλιαστών προφητών. Το κείμενο που ακολουθεί είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συλλογής και αντιπαραβολής, αποτίμησης και ανα-αποτίμησης πολύ μεγάλου όγκου μαρτυριών. Αν σε γενικές γραμμές η εξιστόρηση δεν κομπιάζει, ο λόγος είναι ότι, σχεδόν όλες οι μείζονες αμφιβολίες και απορίες που ανέκυψαν στην πορεία, απαντήθηκαν πριν τελειώσει το έργο. Εξυπακούεται ότι επισημαίνω τα σημεία στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα.

Norman Cohn
«Αγώνες για την έλευση της Χιλιετούς Βασιλείας του Θεού: Χιλιαστές Επαναστάτες και Μυστικιστές Αναρχικοί του Μεσαίωνα»
Εκδόσεις Νησίδες,2006,
σελ.11-14

Ετικέτες

شركة تنظيف منازل ببلجرشي
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-منازل-ببلجرشي/
شركة تنظيف ببلجرشي 0533278470 بالضمان وبخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-ببلجرشي/
افضل شركه نقل عفش بجازان 0533278470 بعمالة مدربة وبالضمان
https://al-zohoor.com/شركه-نقل-عفش-بجازان/
افضل شركه مكافحه النمل الابيض بجازان 0533278470 بخصومات رائعة وبالضمان
https://al-zohoor.com/شركه-مكافحه-النمل-الابيض-بجازان/
افضل شركه تنظيف كنب بجازان 0533278470 بالضمان وخصم 30%
https://al-zohoor.com/شركه-تنظيف-كنب-بجازان/
افضل شركه تنظيف فلل بجازان 0533278470 بخصم 30% وبالضمان
https://al-zohoor.com/شركه-تنظيف-فلل-بجازان/
شركة تنظيف منازل بجازان
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-منازل-بجازان/
ارخص شركة تنظيف خزانات بجازان 0533278470 بعمالة مدربة وبالضمان
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-خزانات-بجازان/
ارخص شركة تنظيف بخميس مشيط 0533278470 بالبخار(خصم30% )نظافة شقق فلل منازل كنب مجالس
https://al-zohoor.com/cleaning-company-khamis-mushayt/
ارخص شركه نقل اثاث بابها 0533278470 بالضمان وبعمالة مدربة
https://al-zohoor.com/ارخص-شركه-نقل-اثاث-بابها-0533278470-…/
ارخص شركة نقل عفش بخميس مشيط 0533278470 بعمالة مدربة وبالضمان
https://al-zohoor.com/ارخص-شركة-نقل-عفش-بخميس-مشيط-0533278…/
ارخص شركة تنظيف بجازان 0533278470 بالضمان وخصم 30 %
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-بجازان/
ارخص شركه تنظيف فلل بابها 0533278470 بعمالة مدربة وخصم 30%
https://al-zohoor.com/شركه-تنظيف-فلل-بابها/
ارخص شركة تنظيف مجالس بابها 0533278470 بعمالة مدربة وخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/ارخص-شركة-تنظيف-مجالس-بابها-05332784…/
ارخص شركة نقل عفش بنجران 0533278470 بخصومات رائعة وبالضمان
https://al-zohoor.com/ارخص-شركة-نقل-عفش-بنجران-0533278470-…/
ارخص شركه تنظيف منازل بنجران 0533278470 بعمالة مدربة وبالضمان
https://al-zohoor.com/ارخص-شركه-تنظيف-منازل-بنجران-0533278…/
ارخص شركة تنظيف موكيت بنجران 0533278470 بالضمان وبخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/ارخص-شركة-تنظيف-موكيت-بنجران-0533278…/
ارخص شركه تنظيف كنب بنجران 0533278470 بعمالة مدربة وبخصومات هائلة
https://al-zohoor.com/ارخص-شركه-تنظيف-كنب-بنجران/
افضل شركه تنظيف فلل بخميس مشيط 0533278470 بالضمان وبخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/شركه-تنظيف-فلل-بخميس-مشيط/
افضل شركة نقل أثاث بخميس مشيط 0533278470 بخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/افضل-شركة-نقل-أثاث-بخميس-مشيط-053327…/
ارخص شركة تنظيف مجالس بخميس مشيط 0533278470 بعمالة مدربة وبخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/ارخص-شركة-تنظيف-مجالس-بخميس-مشيط-053…/
ارخص شركه تنظيف بنجران 0533278470 عمالة مدربة وبخصم 30%
https://al-zohoor.com/ارخص-شركه-تنظيف-بنجران-0533278470-عم…/
ارخص شركة تنظيف بابها 0533278470بالبخار وبخصم(30%)نظافة شقق فلل مجالس كنب
https://al-zohoor.com/cleaning-company-abha/
ارخص شركة تنظيف موكيت بخميس مشيط بالبخار 0533278470 بخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-موكيت-بخميس-مشيط/
شركة تنظيف فلل بنجران
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-فلل-بنجران/
شركة تنظيف خزانات بنجران
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-خزانات-بنجران/
ارخص شركة تنظيف منازل بنجران بالبخار 0533278470 (خصم 30%)وبعمالة مدربة
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-منازل-بنجران/
ارخص شركة تنظيف منازل بخميس مشيط 0533278470 وبخصومات رائعة
https://al-zohoor.com/شركة-تنظيف-منازل-بخميس-مشيط/

شركة تنظيف خزانات بالباحه شركه التميز
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-خزانات-بالباحه-شركه-التميز/
شركة تنظيف ببلجرشى شركة التميز
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-ببلجرشى-شركة-التميز/
شركة تنظيف كنب بنجران
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-كنب-بنجران/
شركة تنظيف كنب بجازان
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-كنب-بجازان/
افضل شركة تنظيف موكيت بابها 0509978258 (بالبخار) خصم 30% مع التعطير والتعقيم
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-موكيت-بابها/
شركة تنظيف خزانات بنجران 0509978258 (خصم 30%) لاجود الخدمات
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-خزانات-بنجران/
ارخص شركة تنظيف بخميس مشيط 0509978258 (خصومات رائعة)- خبرة25 عام فى مجال النظافة
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-بخميس-مشيط-بالبخار/
ارخص شركة تنظيف بابها 0509978258 (بالبخار) خدمة مثالية وخصومات قوية – شركة التميز
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-بابها-2/
ارخص شركة تنظيف بنجران بالبخار 0509978258 خصم35% خبرة (25 عام) شقق فلل كنب منازل فرش
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-بنجران-بالبخار/
ارخص شركة تنظيف سجاد و موكيت بخميس مشيط 0509978258بالبخار (خصم25%)
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-موكيت-بخميس-مشيط/
ارخص شركة تنظيف بالباحة للايجار 0509978258 (أقوي خدمات التنظيف) – شركة التميز
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-بالباحة/
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط – 0509978258-بالبخار (دقة فى العمل)
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-منازل-بخميس-مشيط/
ارخص شركة تنظيف منازل بمحايل عسير 0509978258 (بالبخار)خصم25%
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-بمحايل-عسير/
افضل شركة تنظيف بجازان 0509978258(بالبخار) مع التعطير
https://al-seef.com/افضل-شركة-تنظيف-بجازان/
افضل شركة تنظيف كنب بخميس مشيط(بالبخار) مع التعطير
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-كنب-بخميس-مشيط/
شركة تنظيف منازل وفلل بجازان
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-منازل-وفلل-بجازان/
افضل شركة تنظيف خزانات بخميس مشيط 0509978258 (بمواد امنة)
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-خزانات-بخميس-مشيط/
شركة تنظيف شقق بخميس مشيط
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-شقق-بخميس-مشيط/
افضل شركة تنظيف منازل بجازان محترفة
https://al-seef.com/افضل-شركة-تنظيف-بجازان/
شركة تنظيف بجازان
https://al-seef.com/افضل-شركة-تنظيف-بجازان/
افضل شركة تنظيف بيوت بجازان
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-بيوت-بجازان-2/
افضل شركة تنظيف منازل بنجران بالبخار( اسعارنا لا تقبل المنافسة)
https://al-seef.com/شركة-تنظيف-منازل-بنجران-2/

[SIZE="5"][CENTER]


[COLOR="Red"][SIZE="6"] شركة نقل عفش بابها 0503780279 ابداع
[/SIZE][/COLOR]

عملية الانتقال من مكان لاخر من العمليات الشاقة لان بيترتب عليها نقل الاثاث ومحتويات الشفة او المنزل او الفيلا او الشركة لذلك فاليوم معانا ما يساعدك فى عملية النقل ومحتويات المنزل باكمله شركة ابداع افضل [URL=https://alrwnaa.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A8%D8%A7%D8%A8%D9%87%D8%A7/]شركة نقل اثاث بابها[/URL] شركتنا من افضل الشركات المتخصصة في ذلك المجال ،نحن نساعدك في نقل العفش بدون تعرضه لاي ضرر او خدش ،نعتمد على عمالة مدربة تقوم بجميع اعمال نقل الاثاث وايضا انهم لديهم خبرة كبيرة ونقوم بتدريبهم تدريب جيد،نحن نصل اليك في اي مكان ونقدم لك الخدمة في اي وقت، [URL=https://alrwnaa.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A8%D8%A7%D8%A8%D9%87%D8%A7/]شركة نقل عفش بابها[/URL] تمتلك معدات واجهزة حديثة لنقل الاثاث وتقدم العروض بارخص الاسعار هذا بالاضافة الى مميزاتها العديدة ،ومن المعروف عنا الدقة والسرعة والامانة.

Δημοσίευση σχολίου

Σύνδεσμοι

eXTReMe Tracker