« Επιστροφή | π. Αλέξανδρος Σμέμαν - «Οι Εκλογές» » | Στρατής Τσίρκας – Τα ημερολόγια της Τριλογίας. » | Ζήσιμος Λορεντζάτος – Καρυωτάκης » | Κορνήλιος Καστοριάδης – Το πρόβλημα της δημοκρατία... » | Γέροντας Πορφύριος – Για την ομορφιά της Κτίσης. » | Charles Baudelaire - Η Μοναξιά » | Eύα Πάλμερ Σικελιανού – Ελληνική Μουσική » | Παναγιώτης Κονδύλης – «Τα ανθρώπινα δικαιώματα». » | Παναγιώτης Κονδύλης – Μελαγχολία και Πολεμική. » | Παναγιώτης Κονδύλης - Oι Φιλόσοφοι και η Ισχύς. »

Δ.Ι.Αντωνίου – Οι Κακοί Έμποροι.





Η γνωριμία με τον ποιητή...
Γνωρίσαμε τον ποιητή αυτόν της θάλασσας όπως θα γνωρί­ζαμε έναν ξεχασμένο από χρόνια παππού ή έναν ξενιτε­μένο θείο που γύρισε. Πριν δυο τρία περίπου χρόνια, αρχίσαμε να ταξιδεύουμε σε καινούριες θάλασσες, στο φιλόξενο ρετι­ρέ της οδού Αχαρνών, ανακαλύπτοντας πως ένας αληθινός καπετάνιος μπορεί να ταξιδεύει ακόμη και καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα.

[…]Η ποίηση του μας προκαλεί σήμερα να τη γνωρίσουμε. Να την ανακαλύψουμε. Φτάνει ν' απλώσουμε το χέρι μας για να γίνει δική μας. Όμως μας προσφέρεται χωρίς παρα­κάλια. Χωρίς καν νεύματα! Σαν ένα κλειστό στρείδι στο σκοτεινό βυθό που από εμάς απαιτεί να το ανακαλύψουμε. Να το ανοίξουμε!,..

Από πού έρχονται άραγε οι ποιητές:

Ο Αντωνίου πάντως φαίνεται πως ήρθε από το φωτει­νό νησί της αλήθειας που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Και. σ' αυτό, νομίζουμε, ξαναγύρισε. Μόνο που «φεύγοντας» και πάλι για εκεί «μακριά», «πήρε»... «την απόσταση» του...

Μανόλης Μαυρολέων

ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1939)

Οι Κακοί Έμποροι

Κύριε, άνθρωποι απλοί
πουλούσαμε υφάσματα,
(κι η ψυχή μας
είταν το ύφασμα που δεν τ' αγόρασε κανείς).
Την τιμή δεν κανονίζαμε απ' την ούγια
η πηγή και τα ρούπια είταν σωστά
τα ρετάλια δεν τα δώσαμε μισοτιμις ποτέ:
η αμαρτία μας.
Είχαμε μόνο ποιότητας πραμάτεια.
Έφτανε στη ζωή μας μια στενή γωνιά
-πιάνουν στη γη μας λίγο τόπο τα πολύτιμα-.
Τώρα με την ίδια πήχη που μετρήσαμε
μέτρησε μας· δε μεγαλώσαμε το εμπορικό μας·
Κύριε, σταθήκαμε έμποροι κακοί!

Εκδ. Ερμής
Αθήνα 1998
Σελ. 40

Με έχεις ιντριγκάρει τόσο με τον εν λόγω ποιητή -εξαιτίας σου έψαχνα Παρασκευιάτικα μέσα στα βιβλία μου, να "ξαναθυμηθώ" την ποίηση- που θα πάω να ξεσηκώσω όλους του τόμους του ανθολόγου ερμή, κάτι που κακώς δεν έχω κάνει μέχρι τώρα...

Σταυρούλα,
Nα μην ξεχάσεις να τους πείς στον Ερμή για την προμηθειά μου. Εγώ δεν είμαι σαν τον Δ.Ι.Αντωνίου ανάργυρος;-)

Αθεόφοβε, θα ρίξει φωτιά να σε κάψει ο θεός της ποίησης... "Άγιοι Ανάργυροι, γιατροί και θαυματουργοί..."

Από πού έρχονται άραγε οι ποιητές ρωτάτε αγαπητέ μου Χοιροβοσκέ. Από έναν άλλο κόσμο νομίζω. Ισορροπούν μεταξύ των δύο κόσμων, ή ποιητής ή έμπορας. Χίλιες φορές κακός έμπορας.
Παλιά και σταθερή αξία ο Αντωνίου.
Καλημέρα.

The information which you people are given are really good, These look really great.
cara menyembuhkan tipes
obat radang paru paru
obat polip hidung
obat sembelit
obat flek paru paru

Δημοσίευση σχολίου

Σύνδεσμοι

eXTReMe Tracker